Äädikamarinaadis šašlõkk ohtra sibulaga

Kui otsid seda õiget äädikast šašlõkiretsepti ohtra sibulaga, siis minu jaoks on see siin täpselt õige. Nii, et sibulat on ikka ohtralt ja äädikat ka maitsest tunda. Marinaad on megalihtne ning ainsad maitsestajad ongi siin vaid äädikas, sool ja muidugi sibul. Seda viimast peab ikka ohtralt olema ning kui see just otse marinaadist juba enne grillimist ära söödud ei saa, siis tasub see kõik lihatükkide vahel ära grillida. Seetõttu on siin retseptis oluline ka sibulast just rõngad, mitte muu kujuga tükid lõigata.
Liha valikul on igaühel kindlasti omad lemmikud, aga minu lemmik siin on välisfilee – mulle lihtsalt ei meeldi väga rasvane ning välisfilee on üsna taine. Hästi sobib ka kaelakarbonaad (see muide on kasutusel ka pildil), aga sel juhul ma ise eelistan rasvasemad tükid kellegi teise taldrikusse tõsta (need teised on tavaliselt rasvasema liha üle üsna rõõmsad).
Kui tihti sobivad marinaadid ka muud masti lihade juurde, siis seda üliäädikast varianti ma soovitaks siiski eelkõige just sea juures kasutada. Kana näiteks on nii õrn, et äädikas lihtsalt kuivataks selle kohe ära ning veisega ma ausalt öeldes seda ka ette ei kujuta.

Šašlõki kõrvale teab iga eestlane ilmselt ise ka, mida pakkuda, aga kui otsid midagi veidi erilisemat, siis kindlasti võiks sobida näiteks veidi vürtsikas salat suvikõrvitsaga, hoopis teistmoodi kartulisalat ja mu viimase aja lemmik sidrunine pärlkuskussi salat, mis sobib hästi ka tavaliste kruupidega. Tavalise ketšupi asemel meeldib mulle hoopis kodune sõstraketšup. Aga mõistagi on siin lisandite osas piiriks vaid fantaasia, seega lase sel lennata ning paku, mida ise soovid – kindlasti on hea!
Äädikamarinaadis šašlõkk ohtra sibulaga
Vaja läheb
- 1.5 kg sealiha Mu lemmik on tegelikult välisfilee, aga sobib ka kaelakarbonaad vms.
- 1 dl tavalist kanget äädikat
- 0.5 dl õli
- 2 dl vett
- 1 spl soola
- 2 suurt sibulat
Kuidas?
- Sega omavahel kokku kõik marinaadi ained.
- Viiluta sibul rõngasteks ja tükelda siga meelepärasteks tükkideks (a la 4-5 cm kuubikud).
- Sega liha ja sibul marinaadi nii, et kõik ühtlaselt kaetud on tõsta külmkappi marineeruma. Ideaalis võiks see kesta vähemalt 24 tundi ja vahepeal võiks lihatükke marinaadis läbi segada, et kõik ühtlaselt maitsestuks.
- Enne grillimist tõsta liha vähemalt tund aega enne toatemperatuurile. Lüki lihatükid sibularõngastega vaheldumisi grillvarrastele ning grilli igast küljest krõbedaks. NB! Kui kasutad välisfileed, siis kindlasti ära üle küpseta, sest see on üsna taine tükk ning võib kuivaks muutuda. Pigem alguses veidi vähem, siis proovi, mis seis on ja vajadusel küpseta veel pisut. Kaelakarbonaadi ja muude rasvasemate tükkidega pole vaja nii hoolikas olla.
Ole esimene, kes kommenteerib