Hea toidu kodu

Krõbemagus tempeh

Jätkates Aasiast toodud värske kraami lainel valmis täna krõbe ja magus tempeh. Iga kord, kui ma kuskil eksootilisemas kohas käin (no tegelt üldse reisil, ei pea isegi väga eksootiline olema), tassin ma sealt kõikvõimalikke kohalikke maitseid kaasa. Väga tihti on need olnud erinevad vürtsid, aga kuna kõikvõimalikku kuivatatud kraami saab ka meie poodidest juba väga heas valikus kätte ja kuna mul on ka praegu veel mitu aastat tagasi Malaisiast toodud maitseaineid alles, siis sel korral panin rõhku rohkem värskele kraamile. Laimilehed, värske palmisuhkur, roosa draakonvili… ja tänase retsepti kangelane tempeh. Kõike ikka nii palju, et kohvrisse ei jäänud ühtki millimeetrit vaba ruumi. Üks lemmikostudest oli ka värskelt kodus pressitud kookosõli – seda müüakse turul veepudelitesse villituna ja poole liitri eest tuleb välja käia natuke alla euro. 

Aga retsepti juurde. Krõbe, magus, pisut vürtsikas ja samal ajal värske tempeh. Tempehst sai üldse reisil mu uus lemmik. Üldiselt ma sojatoodete suur fänn ei ole. Tofu on minu meelest mõttetu tekstuuri ja maitseta asi, mida võib süüa ainult siis, kui midagi muud tõesti pole ja sojapiimast tooted tunduvad mulle alati jube töödeldud (ei ole ilmselt üldse põhjendatud arvamus, aga vat tunne on selline ja ostma ma neid ei kipu). Aga tempeh… ooo, sellel on maitset, tekstuuri, see on palju naturaalsem ja see sobib nii paljude toitude juurde.

Tempeh ongi pärit Indoneesiast, seega on igati loogiline, et see mulle just seal meeldima hakkas. Uurisin juba kiiresti järgi ja Eestis müüakse seda näiteks Umamis. Tegemist on fermenteeritud ja ühtlaseks pätsikeseks kokku surutud sojaubadega. See on kõrge proteiinisisaldusega ning lisaboonusena sisaldab ka päris ohtralt kiudaineid. Ehk siis ülimalt tervislik kraam. Ja mulle väga-väga maitseb. Ega ma muidu seda tervet kilo koju kaasa poleks tassinud 🙂

Tänases retseptis on see kokku sobitatud üsna magusa ja karamellise kastmega, mis minu meelest teeb selle veel mõnusamaks. Roog sobib söömiseks niisama koos riisiga, aga kui teha Bali stiilis söömaaeg, siis tasub siia juurde teha veel paar mõnusat rooga, näiteks hautatud jackfruit, praetud tofu (kellele see kraam meeldib :)), erinevate vürtsidega valmistatud kapsalised, röstitud baklažaan, mõni vürtsikas sambal või mida iganes muud hing ihaldab ning sellist erinevat riisi ümber sätitud väikeste erinevate ampsude rooga kutsutakse nasi campur ja see oli Balil kindlasti üks mu lemmiktoitusid.

Vat. Aga kokkama nüüd! 🙂

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar