Küpsetatud kõrvitsa-toorjuustu kook

Ilmselt ei ole ma ainukene, kel sügisene hiigelsuur kõrvits endiselt kööginurgas seisab. No mul igal juhul seisab ja võtan juba pikemat aega hoogu, et see lõpuks ometi kasutusse võtta, aga ühel või teisel põhjusel on see endiselt tegemata ja selle retsepti juures kasutasin hoopis poest toodud pudelkõrvitsat. Kui sina aga nii tubli oled, et siiski mõne hiigelkõrvitsa katki lõikad, siis sobib ka tavaline kõrvits siin retseptis kasutamiseks imeliselt. Minu enda hiiglane saab loodetavasti ka ikka enne kevadet kasutatud ja küllap kirjutan sellest siis ka siin.
See kõrvitsaga juustukook oli esindatud jõululaual, aga sobib kenasti ka näiteks aastavahetuseks või mistahes muul puhul, mil tekib tahtmine natuke kooki süüa Kõrvitsa maitse siin väga tunda ei jää, pigem annab see koogile lihtsalt mahlasust juurde ja muudab koogi natukene tervislikumaks. Ja kuna mu kasutatud kõrvits oli kenasti kollane, siis ka värvi. Igal juhul ei oleks mina ise puhtalt maitse järgi öelda osanud, et siin kõrvits sees on. Sööjatel koostisosi mõistatada ei lasnud, aga nemad ka kiitsid. Ja granaatõunaseemned, mis koogile ilusa värvilaigu kingivad annavad ka maitsele väga mõnusat värskust juurde, seega soovitan need kindlasti koogile sättida.
Küpsetamiseks kasutasin 20 cm diameetriga koogivormi, sest tahtsin, et kook kõrge tuleks. Kui sul on näiteks 24 cm diameetriga koogivorm, siis taigna kogust pole vaja kuidagi muuta, saad lihtsalt pisut madalama koogi, küll aga võiksid siis koogipõhja koguse pisut suurema teha.
Aaa ja üks natuke tüütu asi ka – see kook, nagu suur enamus juustukooke – peaks enne sööma hakkamist vähemalt viis tundi, aga veel parem kui terve ööpäeva, külmkapis tahenema.
Kaie
28. jaan. 2017
Nii, tehtud. Kõige keerulisemaks osutus pähklite karamelliseerimine aga kook sai super ja sööjad kiitsid. Tänudhea retsepti eest!
kadri
30. jaan. 2017
Aitäh! Pähklid kipuvad sutsu kleepuma jah
Ma järgmine kord katsetan ilmselt isegi suurema kõrvitsakogusega – praegu väga kõrvitsane ei olnud, vaid pigem lihtsalt hea ja sutsu kergem juustukook, seega kordamisele läheb niikuinii veel korduvalt!