Sinepiseemnete ja tšilliga marineeritud köögiviljad

Jagan teiega retsepti, mida olen sel suvel korduvalt teinud ja ilmselt teen veel väga palju kordi, sest tõesti on hea. Need vürtsikad köögiviljad sobivad imeliselt lihtsalt kõigega – riisikausile, kala kõrvale, võileiva vahele ja lihtsalt niisama otse purgist söömiseks.
Marinaad on tavapärasest veidi erinev ning kasutan India köögist tuttavat meetodit, kus vürtse õlis kuumutades nende aromaatsus välja tuuakse ning need siis koos kuuma õliga mõnele roale peale valatakse. See meetod muudab köögiviljad ka õige pisut pehmemaks, aga siiski säilitavad nii lillkapsas, kui porgand oma krõmpsu marinaadis veel mitu nädalat. Suvikõrvits on algusest peale pehme, aga see kontrast just ongi mõnus.
Säilivuse koha pealt saan öelda, et kaks nädalat säilivad köögiviljad marinaadiga kaetult külmkapis kindlasti. Ma usun, et kauemgi, aga kauemaks pole jätkunud 🙂 A ja see marinaad ise on riisiga koos süües megahea! Kuigi tavaliselt kasutan retseptides pigem tšiliiihelbeid, siis siin soovitan kasutada kindlasti just jahvatatud tšillit, sest just siis seguneb see marinaadis eriti mõnusalt. Tšilli kogust võid loomulikult oma maitse järgi timmida – mulle pigem meeldib vürtsikas, aga erinevat tšillid on nii ehk naa erineva kangusega, seega igal juhul pead maitse enda soovi järgi paika timmima.

Kasutan siin retseptis ka asaföötidat, mis on mul kodus olemas vaid seetõttu, et mul oli seda ühes karris tingimata tarvis ja kuna see tihti kasutust ei leia, siis tundus siin sobilik katsetamiseks. Ja see annab neile köögiviljadele juurde. Sel on selline sõnuseletamatu sügavus, pisut selline väävliselt sibulane maitse, mis siia hästi sobib, aga kui sul seda ei ole, siis ära muretse – ka ilma on hea. Kui siiski soovid teha täpselt samamoodi, kui mina, siis minu oma pärineb Piprapoest ning eeldan, et leiab ka Umamist.

Mul on miskipärast siia marinaadi seni sattunud vaid lillkapsas, porgand ja suvikõrvits, aga kindlasti sobivad siia ka teised köögiviljad – lähitulevikus on plaanis katsetada kapsast, kurki, brokolit ja miks mitte ka peeti. Samuti mulle tundub, et sama meetodiga võiks katsetada ka muid vürtse – näiteks peet koos köömnetega on ju mega kombinatsioon! Aga sellest loodetavasti kunagi tulevikus.
Sinepiseemnete ja tšilliga marineeritud köögiviljad
Vaja läheb
- 1 keskmine lillkapsas
- 2 suuremat porgandit
- 1 keskmine suvikõrvits
- 0.5 dl äädikat
- 2.5 dl vett
- 1-3 spl jahvatatud tšillit
- 1 spl soola
- 3 spl sinepiseemneid
- 1 tl asaföötidat
- 1 dl avokaadoõli või muud neutraalset praadimisõli
Kuidas?
- Tükelda köögiviljad meelepärasteks tükkideks ning sega kuumakindlas kausis läbi äädika, vee, tšilli ja soolaga.
- Kuumuta pannil õli, sinepiseemned ja asaföötida keskmisel kuumusel kuni sinepiseemned praksuma hakkavad ning pisut tumedamaks muutuvad.
- Kalla panni sisu köögiviljadele ning sega kõik kiirelt omavahel läbi.
- Jäta köögilauale jahutma ja maitsestuma. kuna marinaad ei kata kõiki köögivilju, siis sega paar korda läbi, et maitsestumine ühtlasem oleks.
- Põhimõtteliselt võid köögivilju juba paari tunni pärast sööma hakata, aga soovitan need purkidesse tihedalt kokku pressida ning marinaadiga kaetult külmikus hoida. Järgmistel päevadel muutub maitse tugevamaks.
Ole esimene, kes kommenteerib