Hea toidu kodu

Nuudlid kõrvitsa-kookose kastmes

Pearoog | 26. jaan. 2025 | By

Talv ei ole meil sel aastal küll kõige talvisem, aga soojendavad road kuluvad sellest hoolimata ära. Need kõrvitsa-kookose karrikastmes nuudlid krevettidega sobivad ilmselt küll iga ilmaga ning arvestades seda kui palju ma seda kastet täna tegin, siis ilmselt saan neid ka mitme ilmaga süüa 🙂

Retsept sai alguse mu sügavkülmas ootavats kõrvitsapüree karbist. Ma eeldan, et selliseid on paljudel, sest millises Eesti kodus siis ei oleks igal sügisel liiga palju kõrvitsat. Kui sul seda siiski ei ole, siis hangi üks kõrvits, puhasta seemnetest ning rösti koos koorega ahjus pehmeks. Siis tuleb viljaliha koore küljest lusikaga tõmmates ülikergelt lahti ning sisuliselt ongi sul kohe püree olemas. Kui soovid veel siidisemat, siis võid selle peenemaks blenderdada, aga mina seda vajalikuks ei pea.
Sealtsamast sügavkülmast leidsin ka suvel kergelt blanšeeritud lehtpeedi, aga selle asendamiseks sobib hästi nii külmutatud kui ka värske spinat.

Kõrvitsa-kookose kaste

Ka ülejäänud koostisosad olid mul kodus olemas ja kuigi hea meelega oleks lisanud siia ka värsket chillit, sidrunheina ja serveerimisel koriandrit ja röstitud maapähkleid, siis sel korral poodi minna ei viitsinud – võitis laiskus, fantaasia ja koduste varude ära kasutamine. Õnneks mu kodune maitseainete varu on piinlikult suur ning maitset sai kuhjaga.

Koostisosade nimekiri on küll pikk, aga valmistamine ise on tõesti väga lihtne – ainult natuke hakkida, pisut kuumutada ja kõik kokku segada ning ongi valmis. Usun, et ka kõige suuremad kobakäpad saavad poole tunniga hakkama ja pigem läheb kiiremini. Küll aga soovitan pidevalt maitsta – nii karripasta, kui ka pulber võivad olla erineva maitsega ning mõni kõrvits teisest märkimisväärselt magusam. Rääkimata sellest, et kõigi maitsemeeled on erinevad, seega lisa julgelt kõike, mida puuduvat tunned – põhiline, et roog sulle endale maitseks. Mulle maitses just nii, nagu kirja sai.

Mida ma ei osanud arvestada oli see, et kui samast kogusest kõrvitsast suppi teha, siis selle jõuab kahepeale kenasti ühe korraga ära süüa. Kastmena, koos nuudlite ja krevettidega on seda kokku aga väga väga suur kogus ning ilmselt söön seda nüüd terve nädala. Kui sina ka korraga suurema koguse kastet teed, kui ära süüa jõuad, siis hoia kindlasti kaste eraldi ning lisa krevetid ja nuudlid alles vahetult enne serveerimist. Krevetid küpsevad mitu korda soojendades lihtsalt üle nign nuudlid kleepuvad kokku – kumbki ei ole eriti mõnus tulemus. Lisaks saad sama kastmega serveerida ka muid lisandeid – näiteks asenda krevetid kikerhernestega ja nuudlid riisiga ning saad täitsa uue toidu.

Nuudlid kõrvitsa-kookose kastmes

25 min
Portsjoneid: 6

Vaja läheb

  • Pöidlasuurune jupp ingverit (ca 25 g)
  • 1 suurem sibul
  • 1 tl õli
  • 50 g maapähklivõid
  • 100 g punast karripastat
  • 0.5 tl jahvatatud kurkumit
  • 1 spl mahedat karripulbrit
  • 1 tl Cayenne pipart kes vürtsi ei armasta, jäta vahele
  • 0.5 tl musta pipart
  • 2 kaffirlaimilehte kasutan külmutatuid. Kui pole, siis riivi veidi laimikoort.
  • 800 g röstitud kõrvitsapüreed mul tuli sügavkülmast. Kui sul varud otsas, siis rösti lihtsalt kõrvits ahjus pehmeks.
  • 1 suurem paprika
  • 300 g lehtpeeti või spinatilehti kasutasin sügavkülma varusid
  • 200 g kookospiima
  • 0.5 l vett olenevalt kõrvitsa vesisusest võib-olla rohkem.
  • 500 g krevette eelistatult küpsetamata ja aeglaselt sulatatud
  • 400 g nuudleid
  • 1-2 laimi serveerimiseks

Kuidas?

  • Koori ja haki ingver ning sibul. Pane need keskmisel kuumusel suurele pannile õlisse pehmenema. Umbes viie minuti pärast lisa karripasta, pähklivõi, 1 dl vett ning kõik vürtsid. Sega ühtlaseks ning kuumuta 5 minutit.
  • Lisa pannile kõrvitsapüree ja 4 dl vett. Sega ühtlaseks ning kuumuta keemiseni.
  • Ribasta paprika ja tükelda suuremad lehtpeedi/spinati lehed. Kui kasutatd taimi sügavkülmast, siis ei ole vaja sulatada. Lisa need kastmele ja sega läbi.
  • Keeda suures potis nuudlid vastavalt pakendi juhistele.
  • 5 minutit enne serveerimist lisa pannile krevetid ja kuumuta need kaunilt roosakaks. Seejärel sega kastmele juurde kookospiim ja tõsta see veel korraks keema. Maitse ja lisa vajadusel soola või muud (karripastad on erineva soolasusega ja mina ei pidanudki soola lisamist vajalikuks).
  • Nuudlid sega kastmega kokku vahetult enne serveerimist ning pigista otse taldrikusse lisaks laimimahla.
  • NB! Kui sa kogu kastet korraga ära ei söö, siis see säilib külmkapis mitu päeva, aga krevetid kuumuta alles vahetult enne söömist kastmes läbi ning nuudlid keeda värskelt – muidu esimesed küpsevad üle ja teised kleepuvad kokku.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>