Suviselt külm tomatisupp (very vegan)
“When life gives you lemons, make lemonade.”
Täpselt seda ma mõtlesin siis, kui täna pärast turgu oma ohtrat mureli-, kukeseene-, ubade-, maasikate-, salati- ja muu hea kraami saaki lahti pakkides tomatiteni jõudsin ja avastasin, et umbes kolmandik neist on teel suts puruks litsutud. Hullu pole sest midagi, sest nii umbes kaks kilo tomatit jäi ikka terveks ka, aga kuna paar väikest pragu ja muljumisjälge tomati peal mind ei heiduta, siis saigi lõunasöögiks hoopis gazpacho plaani võetud. Et ikka midagi raisku ei läheks. Ja praegu on mul isegi hea meel, et nii läks, sest ilma sodide tomatiteta poleks selle mõnusa külma supi mõte mulle täna võib-olla pähe tulnudki.
Tegemist on Hispaaniast pärit külma suvise supiga, kus saavad kokku tomatid ja veel mõned värsked saadused ning mille seovad mõnusalt kreemiseks kokku tahkeks tõmbunud sai ja kvaliteetne oliiviõli. Põhimõtteliselt on tegemist vedela salatiga 🙂 Tervislik, suvine ja jahutav igatahes ja ma ise panen alati veel pisut peeneks hakitud kurki (oma rõdult pärit, muide) ja kindlasti punast sibulat supi peale kaunistuseks ja tekstuuriks.
Normaalsed inimesed paneks siia sisse kindlasti ka küüslauku. Ma olen kindel, et see sobiks siia ülihästi, seega, kui sulle maitseb, siis lisa seda ka. Ja ülejäänud kogustega ka just grammi kaupa jälge ajama ei pea, aga panin enda kogused ikkagi kirja, et sutsu lihtsam orienteeruda oleks.
Retseptis ära toodud kogustes jätkus lõunasöögiks kahele inimesele. See supp sobib kenasti ka eelroaks ja siis piisab seda tõenäoliselt neljale. Aga parem tee seda alati rohkem ja hoia lihtsalt külmkapis, kuni isu peale tuleb. Niikuinii varsti tuleb.
Ja just praegu tuli pähe see mõte, et see on ju ka täiesti ideaalne suvel tööle kaasa võtmise toit, sest seda pole isegi soojendada tarvis. Lihtsalt purgiga külmkappi ja kui õige aeg käes, siis pargipingile päikese kätte nautima!
- 800 g südasuviselt küpseid tomateid
- 3 viilu (võib vabalt kuivanud olla) ciabattat
- 1 lühike (ca 80 g) värske kurk (kooritud)
- 0,5 (ca 50 g) punast paprikat
- 0,5 (ca 50 g) punast sibulat
- 2 spl väga head oliiviõli
- 0,5 spl punase veini äädikat
- Soola
- Serveerimiseks hakitud köögivilju (kurki, paprikat, sibulat) ja veel pisut oliiviõli
- Tükelda kõik köögiviljad pisut väiksemaks ning viska blenderisse.
- Surista ühtlaseks ning pudista sinna sisse sai, et see pisut pehmeneda saaks. Jära umbes 5 minutiks seisma.
- Lisa blenderisse ka sool, õli ja äädikas ning surista nii ühtlaseks, et kõik tükid on kadunud.
- Tõsta kann külma ning jahuta supp täielikult. Mida külmem seda parem, aga kindlasti ära seda külmuta.
- Serveerimisel lisa krõmpsuvaid värskeid köögivilju ja nirista peale oliiviõli.
Ole esimene, kes kommenteerib