Tervislikud šokolaadiküpsised
Need küpsised siin on nii tervislikud, et sobivad väga kenasti ka hommikusöögiks. Põhimõtteliselt on ju tegemist kaerahelbepudruga, lihtsalt koostisosad on natuke teistmoodi kokku sätitud. Kusjuures mulle endale magusad pudrud üldse ei meeldi ja ka juba piimaga keetmine või marjade lisamine käib minu jaoks magusa pudru alla. Õige puder on minu jaoks alati veega keedetud ja hea oliiviõli või võiga serveeritud ning soolaga üle raputatud. Aga kui kõik magusa pudru koostisosad hoopis küpsisteks teha, siis need mulle küll meeldivad!
Tegemist ei ole supermagusate küpsistega, seega kui sulle just magusamad meeldivad, siis lisa suhkrut kohe kõvasti rohkem. Kuna taignas pole kasutatud mune, ega muud, mida ehk toorelt süüa ei sooviks, siis võid julgelt enne küpsiste vormimist tainast maitsta ning ise otsustada, kas sulle see magusus sobib ja vajadusel suhkrut juurde lisada. Mulle endale piisab retseptis toodud suhkrukogusest, härra elukaaslane soovitas suhkrut juurde panna. Mitu õpilast, kellele küpsiseid joogakursuse lõpu puhul viisin küsisid retsepti, seega usun, et neile ka meeldis.
Seoses sellega meenus ka see,et need küpsised ei ole maailma kõige transpordikindlamad ning raputamist ei talu. Tallinnas karpi sättides olid küpsised ilusti ühes tükis, aga Tartusse jõudes oli nii mõnigi neist pooleks murdunud, seega ette hoiatuseks, et kui neid on vaja transportida, siis ühes kihis ja hästi ettevaatlikult 😉
- 10 g jahvatatud linaseemneid
- 1,5 dl india pähkli piima
- 50 g kookossuhkrut
- 60 g kookosõli
- 75 g pähklivõid
- 1 tl vaniljepastat
- 200 g täisterakaerahelbeid
- 20 g kakaod
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soola
- 75 g tumedat šokolaadi
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
- Sega omavahel kokku jahvatatud linaseemned, piim, kookossuhkur, kookosõli, põhklivõi ning vaniljepasta.
- Lõiketeradega köögikombainis või blenderis surista kaerahelbed jahuks, lisa sinnasamasse ka kakao, küpsetuspulber ja sool ning surista korraks veel.
- Sega kuivained vedelama kraami hulka, lisa ka hakitud šokolaad ning sega kõik käte abil ühtlaseks massiks.
- Vormi käte vahel küpsised - näiteks on seda lihtne teha nii, et veeretad taigna kõigepealt pallikeseks ning siis vajutad lapikuks. Mina sain kokku 12 suuremat küpsist.
- Küpseta umbes 13 minutit ja seejärel lase küpsistel kindlasti veel umbes 10 minutit ahjuplaadil jahtuda, et need pisut taheneksid.
- Kui sul kookossuhkrut kodus ei ole, siis võid asendada täpselt sellise suhkruga, mis sul olemas on. Sama kehtib ka india pähkli piima kohta - võid muidugi asendada ükskõik millise muu (taimse) piimaga.
Darja
31. okt. 2019
Tere! Äitah retsepti eest! Tegin praegu, mul on vähem kookosõli, loodan et tuleb midagi maitsvat ükskõik)
Darja
31. okt. 2019
Kas küpsised peab olema krõbedad? Mul on pehmed, aga küpsetan juba 30 min 🤔
kadri
31. okt. 2019
Ma loodan, et tulid välja vähema kookosõliga 😉
Ja ahjus nad ongi pehmed – pärast välja võtmist umbes 10 minuti seismisega tõmbavad tugevamaks. Ülikrõbedad need küpsised ei jäägi, pigem pehmemat sorti.
Liidia
1. veebr. 2020
nõmedad küpsised
kadri
2. veebr. 2020
Miks küll? 🙂