Banaanileib (vegan)
Maalin pildi. Kolmapäeva õhtu. Mees vaatab jalgpalli. Mul on tunne, et peaks midagi tegema, aga otseselt midagi ära tegemist ei oota (parandus – midagi kiiret ei oota ära tegemist :)). Eelmisel päeval olen toonud turult 6 kilo banaane. No mul on kohe selline komme, et käin vahel turul banaane “päästmas” – need üliküpsed banaanid rändaks sealt muidu varsti prügikasti ja mulle vastupidi just meeldivad plekilised ja pehmed banaanid – hea sügavkülma visata ja pärast smuutides ja igal pool mujal kasutada.
Küpsetada meeldib, banaane on, aega on – lahendus tundub ilmselge. Tuleb küpsetada midagi banaanist. Mida ei olnud, on põhimõtteliselt kõik muud asjad, mida tavaliselt küpsetamiseks vaja läheb. No nagu näiteks munad või jogurt, mida ma oma mõistusega mõlemat sarnase koogi tegemiseks kasutada oleks tahtnud. Aga puuduvad koostisosad mind küll kohe kindlasti ei heiduta ning pealegi mulle tegelikult meeldib täistaimsete retseptidega katsetada. Seega kui munad juba niikuinii puudu olid, siis jätsin ka pooliku võipaki rahulikult külmkappi oma õiget hetke ootama.
Kiire otsing internetis andis mulle kümneid täistaimsete banaanileibade retsepte. Mulle ei meeldinud ükski. Mulle kindlasti ei meeldi need retseptid, kus on kasutusel rohkem, kui detsiliiter õli; mu mõistus ei võta, miks peaks keegi niigi magusale banaanile veel sadade grammide kaupa suhkrut lisama ning linaseemnetest tehtud munaasendaja ei ole ka kohe üldse minu teema. Seega panin need retseptid kõik kinni ja mõtlesin, et tean ikka ise paremini, kuidas küpsetamine käib. Mõnikord lõppevad sellised tean-ise-paremini katsetused suhteliselt ebaõnnestunud plönnilaadsete toodetega. Küpsetamine on ikkagi täppisteadus ja väga kergesti võib millegagi mööda panna.
Mul on hea meel teatada, et sel korral osutusid mu instinktid õigeks. Lausa nii õigeks, et härra elukaaslane ütles, et ta pole kunagi elus midagi samavõrdselt head söönud ja mul endal on just praegu, kell veerand üks öösel seda postitust kirjutades süda sutsukene paha, sest oleks võinud ühe tüki vähem “maitsta”. Maitsmise all ma mõtlen muidugi seda, et sõime kahepeale kaks kolmandikku ära…
Igal juhul on tegemist ühe mõnusalt mahlase, väga banaanise, pehme ja maitsva küpsetisega, mille nimeks ma panin siin küll banaanileib, aga tegelikult on see pigem vist koogi nime väärt. Ja magusust jätkub siin tõepoolest piisavalt ka ilma kuhjadena suhkru lisamiseta. Praegusel hetkel saan kinnitada, et otse ahjust ning veel soojana on see superhea. Ma usun, et maitseb hästi ka jahtununa näiteks hommikusöögiks, kui sinna peale pähklivõid või toorjuustu määrida, aga eks saab näha, kas seda hommikuseks katsetamiseks veel ka alles on 🙂
- 3 + 2 suurt banaani
- 2 tl kaneeli
- 2 dl magustamata mandlipiima
- 3 dl jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- Suts soola
- 50 g tumedat, soovitavalt 80% šokolaadi
- 1 spl kookosõli
- 1 spl kookossuhkrut
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
- Murra 3 banaani tükkideks, viska koos 1 tl kaneeliga kaussi ning purusta kahvliga ühtlaseks massiks.
- Sega banaanile juurde mandlipiim.
- Lisa jahu, küpsetuspulber, sooda, suts soola ning hakitud šokolaad ning sega kõik ühtlaseks, kuid ainult nii palju, et kogu jahu seotud oleks, üle segada kindlasti ei maksa.
- Määri keeksivorm kergelt õliga ning raputa üle kookossuhkruga.
- Säti ülejäänud 2 banaani endale sobivas mustris vormi põhja - mina lõikasin juppideks ning sättisin lõikepind allpool üksteise kõrvale. Raputa üle ülejäänud kaneeliga.
- Kalla tainas banaanidele ning küpseta umbes 40 minutit kuni kooki susatud tikk sealt puhtana välja tuleb.
Helene
9. mai 2019
Kas kookossuhkru asemel võib tavalist suhkrut ka kasutada? 🙂
kadri
9. mai 2019
Hei, Helene!
Muidugi võib! 🙂
Kerli
20. mai 2020
Tere. Kas kaerajahuga kannatab proovida 🤔
kadri
25. mai 2020
Hei!
Ei ole ise katsetanud, seega tulemust ei julge lubada, aga proovida kindlasti võib. Soovitan sel juhul tiba rohkem küpsetuspulbrit lisada 😉
Saara
29. aug. 2022
Parim banaanileib üldse!! Suhkru ja õli kohta käivate märkustega täiesti nõus. See on suurepärane, mõnusalt niiske banaanileib, kus magusust kuhjaga.
kadri
20. okt. 2022
Aitäh 🙂
Tiina
11. mai 2019
Kuhu läheb teine tl kaneeli? Retseptis 2tl, valmistusviisis kasut 1.
kadri
11. mai 2019
Põhja minevate banaanide peale. Aitäh tähelepanu juhtimast, kohe parandan vea 😉
M
25. aug. 2021
Kaerajahuga on mu lemmik! 🥰
kadri
26. aug. 2021
Mõnus! Sügiseste ilmadega kohe kisub ahju sisse lülitama! 🙂
Sandra
21. mai 2019
Tere! Suurepärane retsept! Proovisin huvi pärast ja täna teen juba teist korda. Suured tänud jagamast! 🙂
kadri
22. mai 2019
Vahva kuulda, aitäh tagasiside eest.
Mul endal läks ka kohe ikka väga mitu korda lühikese aja jooksul kordamisele 🙂
Mari
11. juuni 2019
Jäi nätske, ei kerkinud üldse 😭Maitse oli hea (kaneeli asemel kasutasin kardemoni ja rummiessentsi). Tahaks kindlasti veel proovida, aga mida teisiti teha? Tainast üle ei seganud kindlasti. Banaanid olid muidugi eriti prisked, suurendasin jahu kogust veidi, vb oleks pidanud küpsetuspulbrit ka rohkem panema.
kadri
17. juuni 2019
Hmm… väga huvitav – mul on alati täiuslikult välja tulnud. Banaanid mul alati täiesti küpsed ja kaalult ehk keskmiselt 100g tükk. Ma ei kujuta ette kas äkki see rummiessents võis midagi teha… pole ise kunagi essentsidega katsetanud.
Ahjud muidugi võivad ka erinevad olla ning küpsetusaja pikendamine võiks samuti nätskuse vastu abiks olla.
Loodan, et järgmine kord õnnestub paremini!
Mari-Liis
8. juuli 2019
Oo tundub huvitav ja kõlab maitsvalt, tunnen õhus juba veidi lõhna…hommikul proovin küpsetada..just kõik vajalik olemaa🌸
kadri
10. juuli 2019
Oi, mul tuli ka see banaanileib nüüd jälle meelde….suvisel ajal banaane mul kodus väga pole – rohkem marju, aga nüüd tuli küll jälle isu peale! 🙂
kadri
10. juuli 2019
Ma loodan, et õnnestus 😉
Merje
12. nov. 2020
Kuhu kookosõli läheb ? 🙂
kadri
26. nov. 2020
Vormi määrimiseks, täpselt nii nagu retseptis kirjas 😉
Annika
25. sept. 2019
Aitäh huvitava retsepti eest, plaanin ka küpsetada 🙂
Aga kas šokolaadi toorkakaoga asendada annaks? Ja mis see kogus siis olla võiks?
kadri
30. sept. 2019
Kindlasti saab asendada, aga sel juhul on tulemus ikkagi üsna teine, sest šokolaadi kasutades jääb see ikkagi mõnusate tükkidena ja toorkakao maitsestab pigem tervet taigent. Aga eha saab kindlasti ka niipidi! Kuna katsetanud ei ole, siis ma kogust ei oska kahjuks soovitada 🙁
Mannukas
29. sept. 2019
Mul idee kasutada kookospiima kuna mandlipiima pole hetkel käepärast. Selline lahjem joogipiim olemas. Äkki õnnestub 😊
kadri
30. sept. 2019
Kindlasti õnnestub!
Kristina
13. dets. 2022
Panin põhja hoopis mandlilaaste ja kreekapàhkleid, krômps krômps 😋
kadri
30. dets. 2022
Oi see tundub mõnus!
Merilin
11. jaan. 2020
Mis jahu te kasutasime? Esimese katsetuse tegin nisujahuga, aga mõtlen, kas ka kaerajahuga võiks sama hea tulemuse saada?
kadri
19. jaan. 2020
Minul on siin kasutusel tavaline nisujahu. Pole kaerajahuga katsetanud, aga võib täitsa toimida. Soovitaksin sel juhul küpsetuspulbrit nõksu rohkem panna 😉
Helerin
7. veebr. 2020
Suurepärane retsept! Leib tuli nii maitsev 🙂 Nüüd peab ainult tahtejõudu kasutama, et kohe kõike ära ei sööks 😀
kadri
10. veebr. 2020
Ma olen ise korduvalt sama mure küüsi sattunud 🙂
Kadtin
25. märts 2020
Kas kaerapiim ka sobiks?
kadri
25. märts 2020
Maei ole katsetanud, aga usun, et ikka 😉
Sandra
29. märts 2020
Tere
Tegin ja tuli hea… Elu esimene banaaileib 😊 kasutasin riisijahu, suhkru asemel vedelat suhkruasendajat. Me happy, kindlasti hakkan seda retsepti tihedalt tegema ja katsetama erinevaid võimalikke muudatusi 😊
kadri
30. märts 2020
Väga äge, aitäh tagasiside eest! 🙂
Teele
28. apr. 2020
Ei saanud ju banaanileiba karantiinis olles tegemata jätta. See retsept tundus kõikidest teistest,mis netist leidsin, kõige tervislikum. Pidin küll mõne asja olemasolevaga asendama, sest poodi ei viitsinud minna, aga lõpp tulemuseks on see, et ma diivanilt enam püsti tõusta ei jõua, sest pool leiba juba kõhus 🤦♀️😃 Tõesti üli maitsev ning lihtne teha ja kindlasti teen ka tulevikus.
kadri
29. apr. 2020
Mulle tundub ka, et kõik inimesed küpsetavad saia ja banaaniküpsetisi! 🙂 Ma ise pole kusjuures kordagi banaanileiba teinud karantiini ajal, aga nüüd tekkis mõnus isu jälle!
Kristi
10. aug. 2020
Õnnestunud retsept! Küpsetasin isolatsiooniajal selle järgi oma esimese banaanileiva ja nüüd olen korduvalt uuesti teinud. Siiani on alati õnnestunud. Mulle meeldib, et ta on mõnusalt mahlane, pole liiga magus, aga samas šokolaadi on ikka mõnusa maitseüllatusena sees. Viimased korrad olen teinud tumeda pähklittükkidega šokolaadiga ja nii on ka hea! Mitu sõpra on öelnud, et see on parim banaanileib, mis nad elus saanud on. Nii et aitäh seda retsepti leiutamast ja jagamast!
kadri
13. aug. 2020
Ooo, pähklid kõlavad siin sees tõesti lisaks lausa suurepäraselt! 🙂
Margot
17. dets. 2020
Proovisin kaerapiima ja kaerjahuga. Väga hea sai 🙂 Küpsetusaeg oli küll mul natuke pikem ja küpsetuspulbrit panin kuhjas teelusika.
Emma
24. apr. 2021
mmmmm ime hea! nii õhuline, pehme ja mahlane 😌 aitäh super retsepti eest!
kadri
5. mai 2021
Minu rõõm! 🙂
Inga
9. juuli 2023
Väga maitsev ja mahlane banaanileib sai minul. Ma kasutasin pruuni spelta jahu. Õnnestunud retsept!